keskiviikko 13. helmikuuta 2013

恭喜發財, 紅包拿來!


Takana on nyt elämäni ensimmäinen kiinalainen uusivuosi! Kokemuksena oli hyvin erilainen kuin länsimaalainen uusivuosi. Siinä missä "normaali" uusivuosi vaihdetaan usein kavereiden kanssa juhlien, niin kiinalainen uusivuosi on enemmänkin perhejuhla.

Mun hostperhe juhlikin tosi rauhallisesti ja ilmeisesti skippasi melko paljon perinteitä, mihin henkilökohtaisesti petyin aika paljon, koska olisin tietenkin toivonut, että he olisivat mulle niitä esitelleet. Tästä syystä mulla ei sitten olekaan erityisemmin mitään kuvamateriaalia, kun ei oikein ollut mitään, mitä kuvata. Sniff.

Mutta jotain koin kuitenkin! Alkuviikosta kävin mun Rotary-klubini kokouksessa ja siellä pääsin ihan olan takaa tutustumaan tähän "punainen kirjekuori" -perinteeseen. Kiinalaisena uutenavuotena on siis lapsilla ja nuorilla tapana saada vanhemmilta punaisia kirjekuoria (紅包 "hóngbāo"), joissa on sisällä rahaa. Tän punaisen kirjekuoren alkuperä on aika hämärän peitossa, mutta on olemassa legenda, jonka mukaan Song-dynastian aikaan (960-1279) Chang-Chieu -nimistä kylää piinasi paha demoni. Eräänä päivänä tähän kylään saapui kuitenkin sattumalta nuori mies, jolla oli esi-isiltään peritty taikasapeli, jonka avulla mies taisteli demonia vastaan ja voitti. Kiitoksena kyläläiset antoivat tälle miehelle kultaa sisältävän punaisen paketin, jonka antaessaan he toivoivat miehen tulevan siunatuksi. Eli vielä tänäkin päivänä kuoria annetaan karkoittamaan pahoja henkiä ja tuomaan onnea.

Tähän punaiseen kirjekuoreen liittyy myös sellainen tapa, että kuoren sisältämän rahasumman kuuluu olla parillinen, koska parittomat luvut liittyvät hautajaisiin. Myöskin lukua neljä kuuluu välttää, koska se merkitsee kuolemaa.

Joka tapauksessa, sain siis elämäni ensimmäiset kiinalaisen uuden vuoden punaiset kirjekuoret, kun toivotin jokaiselle klubin jäsenelle yksi kerrallaan hyvää uutta vuotta ja näin ollen sain heiltä jokaiselta yhden. Ja koska kyseessä ei ole mikään pieni klubi, niin siinähän kävi sitte näin...

Eli sain ihan valtavan kasan kuoria ja niiden mukana valtavasti rahaa. Yhteensä 13 200 Taiwanin dollaria, mikä meinaa noin 350 euroa. Ja täällä Taiwanissa tuo rahasumma on ihan valtava, kun ottaa huomioon miten halpaa täällä onkaan. 

Mähän oon itse jo taiwanilaistunut siinä mielessä, että kun näen esimerkiksi jonkun vaatteen maksavan 1000 dollaria tai yli, niin ensimmäinen reaktio on "onpa kallis!" (koska normaalisti ei-merkkivaatteet maksaa täällä alle 500 dollaria), vaikka se 1000 dollariahan ei tosiaan ole kuin noin 25 euroa.

Lauantaina mentiin koko perhe syömään "amman", eli mun host-isoäidin luokse. Sieltä sitten pienelle kierrokselle tervehtimään muita sukulaisia ja perhetuttuja ja hakemaan lisää punaisia kuoria.


Sunnuntai oli sitten se varsinainen uudenvuodenpäivä ja suunnattiin yhdelle näistä monista temppeleistä täällä. Siellä porukka kävi rukoilemassa esi-isilleen ja viemässä jotain pieniä "uhrilahjoja", kuten hedelmiä tai rahaa. Siellä ei tosin saanut ottaa valokuvia, niin eipä oo siitäkään kuvamateriaalia. :(

Muuten aika onkin mennyt ihan vaan rentoutuessa ja tekemättä juuri mitään. Tähän tulee kuitenkin muutos heti huomenna, koska tää tyttö lähtee kurkkaamaan, että millainen on meininki TAIPEISSA! Wohoo! Tätä onkin meinaan ootettu! :D

2 kommenttia:

  1. Ihanasti oot kirjottanut tosta, sain ihan valtavasti apua tästä postauksesta mun hissantutkielmaan! :) Kiitos!

    VastaaPoista
  2. onks siella amma isoaiti? ku koreas se on aiti ^^

    VastaaPoista